Kosthold for esport-utøvere

Et sunt og variert kosthold påvirker prestasjonen til e-sportsutøvere, ikke bare helsen.

Det foreligger lite forskning på hvilke kostfaktorer som direkte påvirker prestasjon i e-sport. Vi Njord E-sport følger anbefalninger fra E-sport Alliansen.

Som e-sportutøver er det viktig at man oppretteholder et stabilt blodsukker før og under spillingen slik at den kognitive prestasjonen og humøret er på topp hele tiden. Gode rutiner i kostholdet som bidrar til at du som utøver har et mer stabilt blodsukker kan være å spise et måltid hver tredje time til fjerde time, unngå store mengder sukker i måltidene og spise mat som inneholder fiber, for eksempel grove kornprodukter.

vann gutt

Visse faktorer kan også påvirke søvnen. Et eksempel på dette er koffein. Koffein finnes i de fleste energidrikker på markedet, og kan dermed påvirke søvnen hvis dette inntas i timene før legging. En boks (0,5 liter) med energidrikk kan inneholde samme mengde koffein som to til tre kopper kaffe. Vi i Njord E-sport har en streng policy på energidrikk på våre arrangement.

Fakta om koffein:

  • Daglig inntak hos barn og unge over 3mg koffein per kilo kroppsvekt per dag kan ha negative helseeffekter.
  • Finnes blant annet i energidrikk, kaffe, te, sjoklade og brus.
  • Bivirkninger av koffeininntak er blant annet økt hjertefrekvens, søvnproblemer, økt uro, angst og adferdsforstyrrelser og mage- og tarmproblemer.

I tillegg til et høyr inntak av koffein per gram vare, inneholder energidrikk mange andre ingredienser, blant annet vitaminer og mineraler. Vær klar over at et veldig høyt inntak av visse vitaminer og mineraler kan ha negative helseeffekter. Et normalt sunt og variert kosthold dekker anbefalingene for vitaminer og mineraler hos friske personer.